Tips på hur du kan hantera stress

Om du känner dig stressad i vardagen så är du inte ensam om det i landet. Stress är något som blir allt vanligare i samhället och det beror på en rad olika faktorer, till exempel att du har för mycket att göra i vardagen oavsett om det är via jobbet eller i privatlivet. Stress kan bero på att du har för mycket att göra men kan även komma från motsatta hållet. Till exempel att du känner att du har för få meningsfulla uppgifter eller utmaningar i ditt liv, hitta lista betting casino, vilket brukar vara vanligt vid arbetslöshet. Oavsett vad som är bakomliggande till stressen så är det viktigt att göra något åt den. Enligt hjärt-lungfonden så är stress en orsakande faktor till en rad sjukdomar då den skapar en obalans i kroppen som kan leda till bland annat hjärt- och kärlsjukdomar i det långa loppet.

Fokusera på återhämtningen

Det viktigaste av allt när det kommer till att minska stress är att försöka hitta tillbaka till lugnet. Mycket av stressen beror på att du tar på dig för mycket när du istället skulle gynnas av lite egentid. Försök trappa ner på jobbet om det krävs och sök givetvis hjälp från vården om du känner att du skulle behöva det. Sömnen är viktig för återhämtningen så se till att du får minst 7-8 timmar sömn varje natt. Åk iväg på spabehandling och unna dig själv något utöver det vanliga. Plocka upp en avkopplande hobby som att exempelvis börja läsa böcker eller meditera. Ta kontakt med den där vännen du inte träffat på ett tag och prata om gamla minnen samt skratta och ha kul.

Kost och träning

En annan viktig faktor har med hälsan att göra. Kosten har en otroligt stark inverkan på hur du mår så det är viktigt att du äter nyttigt och försöker undvika så mycket skräpmat som möjligt. Ät mycket grönsaker och näringsrik mat fullpackade med vitaminer och mineraler som höjer välmåendet. Den nyttiga kosten ska du även försöka kombinera med träning för ett hälsosammare liv. Förutom att du bygger en starkare kropp och bättre kondition så får även kroppen utlopp för en stressminskning under träning. När kroppen är aktiv så förbrukar du stresshormoner och istället utsöndrar kroppen massa lyckohormon i form av endorfiner. Detta skapar ett välbefinnande som i sin tur minskar stressen.

Minska stressen i förtid

Viktigaste aspekten för att minska stressen är att försöka ta reda vilka de bakomliggande faktorerna är. Jobbar du för mycket? Säger du ja till saker du inte borde? Trivs du inte i din relation? Sätt dig ner med penna och papper och skriv ner allt du kan komma på så du verkligen kan analysera. Ställ inga orimliga krav på dig själv men var samtidigt villig att anta nya utmaningar och prova nya saker. Bli samtidigt inte besviken på dig själv om det inte går som du tänkt dig. Våga misslyckas men våga även lyckas. Det ska gå bra med båda då det är erfarenheterna som räknas. Jobbar du för mycket borde du ta kontakt med din arbetsgivare och berätta om din situation samt söka hjälp från experter om du känner av allvarligare symptom.